download > pdf > do ÂściÂągnięcia > pobieranie > ebook

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

stepowy, z mięty, tymianku, lebiodki, przy dolegliwościach sercowych - z lawendy,
mięty. Dla chorych nerek najlepszy jest miód kasztanowy, owocowy i kwiatowy.
Wartość terapeutyczna miodu wynika z:
" Właściwości cukrów - są przyswajane bez uprzedniej przemiany, lepiej ni\ inne
produkty.
" Zawartości pyłków kwiatowych i pszczelego mleczka w miodzie
" Oddziaływania antybiotyku znajdującego się w ciele pszczoły. Poza tym,
antybakteryjne właściwości miodu związane są w zawartym w nim fermencie inhibiny,
któiy utlenia glukozę w kwas glikuronowy, z jednoczesnym wydzieleniem dwutlenku
wodoru, który z kolei niszczy bakterie.
" W miodzie wykryto wszystkie mikroelementy.
" Miód stymuluje mięsień sercowy, chroni wątrobę, ma działanie moczopędne i
przeczyszczające, łagodzi stany zapalne błony śluzowej \ołądka i jelit.
132
Dzięki swoim właściwościom miód zajmuje wyjątkowe miejsce. Stanowi kwintesencję
promieni słonecznych dających nam energię i długowieczność. W związku z tym nale\y
u\ywać go regularnie, ale zgodnie z potrzebą.
Propolis
Jest to produkt pochodzenia roślinnego, produkowany przez pszczoły. Słowo "propolis"
pochodzi ze starogreckiego "pro" z przodu, i "polis" - twierdza, miasto.
W konsystencji stanowi smołę, która składa się z ró\nych substancji:
" 55% smół i balsamów;
" 30% wosku;
" 10% olejków eterycznych;
" 5% pyłków kwiatowych;
Komponenty te są bogate w witaminy i mikroelementy. Gorzki smak propolisu stymuluje
doszę Wata.
Propolis chroni pszczelą rodzinę przed wirusami i bakteriami. Płukanie gardła roztworem
propolisu stanowi wspaniały środek na zapalenie gardła. Doskonale leczy zapalenie
spojówek oczu, choroby uszu i nosa. Propolis podwy\sza aktywność surowicy krwi i
zawartość w niej gammaglobulin. Propolis dodawany do jedzenia daje dobre rezultaty w
leczeniu systemu moczowego, wpływa na równowagę hormonalną. Wspaniale leczy
przewlekłe schorzenia \ołądkowe, stany zapalne nerek.
Oto ciekawy przykład stosowania propolisu:
Chory po operacji zaczął brać propolis i przytył o dwadzieścia kilo. Po pół roku przestał go
przyjmować. Po 7 - 8 miesiącach zachorował znowu na złośliwe zapalenie trzustki. Leczenie
nie przynosiło skutków. Ponownie rozpoczął kurację propolisem. Powróciło zdrowie. Teraz je
i pije wszystko, ale codziennie w celach zapobiegawczych bierze z pokarmem pół ły\eczki
propolisu.
Czytelnicy zapewne ju\ się domyślili, \e ten człowiek w sposób niesamowicie trafny zaczął
stymulować propolisem swoją najsłabszą doszę Pitta, odpowiadającą za trawienie.
Sposób u\ycia:
Propolis jest substancją nieszkodliwą, ale bardzo mocną. Zbyt du\e dawki mogą podra\nić
jamę ustną. Najlepiej jest się do niego powoli przyzwyczajać w ciągu 3-4 dni. Codzienna
porcja 1-3 gramy. Wa\nym jest by po osiągnięciu efektu leczniczego za\ywanie propolisu
stopniowo obni\ać w ciągu 8 -14 dni.
Przyjmowanie 5-10 gramów propolisu dziennie z pokarmem leczy skutecznie zaka\enia,
dróg moczowych, nerek, gruczołu krokowego, genitaliów. Propolis w postaci proszku,
przyjmowany na noc jest skuteczny przy zwalczaniu paradontozy.
Pyłek kwiatowy
Stanowi bardzo cenny dodatek \ywnościowy, który zaopatruje organizm w witaminy i
substancje mineralne.
Skład chemiczny pyłków:
" woda 3 - 4 %
" cukry 20 - 40 %
" tłuszcze 1 - 2 %
" białka 11 - 35 %
" aminokwasy 10 - 45 %
133
" witaminy wszystkie grupy
" antybiotyki zauwa\alne
" czynniki wzrostu zauwa\alne
W pyłkach stwierdzono obecność dwudziestu siedmiu elementów: potas, sód, tytan, wanad,
chrom, fosfor, cyna, beryl, bar, uran, krzem, aluminium, magnez, mangan, molibden, miedz,
wapń, \elazo i inne.
Wpływ pyłków na ludzki organizm:
1. Regulują czynności jelitowe u chorych na zaparcia lub biegunki.
2. W przypadku anemii zwiększają ilość hemoglobiny.
3. Przyspieszają ich powrót do zdrowia, sprzyjają wzrostowi wagi.
4. Oddziaływują korzystnie na system nerwowy, zwłaszcza w przypadku depresji i
bezsenności.
5. Mają właściwości antybakteryjne - zwłaszcza są przydatne w leczeniu anomalii flory
jelitowej.
Dawkowanie zale\y od stanu zdrowia zarówno chorych jak i zdrowych: od 2,5 gramów
dziennie do 20 gramów w szczególnych przypadkach.
IV. Przygotowywanie ziarna
Zasady ogólne przygotowywania kasz są następujące:
Moczymy ziarno przez 2 -3 godziny, następnie gotujemy wodę, zdejmujemy garnek z ognia i
obwijamy w gazety lub kocyk, by kasza "doszła". Ewentualnie dodajemy trochę masła i soli.
Mo\na robić kaszę na wywarach z ziół, co dodaje szczególnego pikantnego smaku i
wzmacnia walory od\ywcze. W tym celu dobrze jest moczyć ziarno przez dwanaście godzin.
Następnie zaparzamy zioła, zlewamy wodę z namoczonego ziarna i dodajemy do niego
wywar z ziół. Doprowadzamy do wrzenia, owijamy i odstawiamy na jakiś czas.
Do kasz mo\na dodawać podsma\one na oleju warzywa (cebulę, marchew itd.). Takie kasze
są szczególnie dobre dla osób z nadmiernym uaktywnieniem doszy Wata.
Ziarno "na parze"
Nadaje się do tego ka\dego rodzaju ziarno, ale głównie u\ywana jest do tego przepisu
pszenica. Szklankę ziarna starannie przemywamy, wsypujemy do termosu, zalewamy 3-4
szklankami wrzątku (lepiej brać wodę destylowaną) i trzymamy w zakręconym termosie
przez 3-4 godziny. Następnie wodę zlewamy, przesypujemy ziarno do talerza, dodajemy
masło, miód lub inne przyprawy.
Danie to jest szczególnie dobre dla ludzi z przewagą doszy Wata.
Namoczone pełne ziarno pszenicy
Ziarna myjemy i zalewamy zimną wodą. Po 24 godzinach zlewamy wodę, a ziarno
wstawiamy do lodówki. Przygotowane w taki sposób ziarno mo\na u\ywać w ciągu 3-4 dni,
jemy je na ciepło lub wykorzystujemy do ró\nego rodzaju sałatek.
Mo\na równie\ zalewać ziarno tylko na noc. Takie ziarno zalecane jest dla dzieci i dorosłych
ze zdrowymi zębami. Pobudza nerwy smakowe, sprzyja wydzieleniu śliny, pobudza cały
system trawienny, ułatwia defekację, wchłania szkodliwe substancje w jelitach.
Zarodki pszenne
134
Ziarna pszenicy myjemy i kładziemy do talerza, na dnie którego le\y zmoczony w wodzie
kawałek materiału. Równie\ przykrywamy ziarno mokrą szmateczką. Talerz odstawiamy, od
czasu do czasu nawil\ając szmatkę do tej pory dopóki ziarno nie zakiełkuje.
Przygotowane w taki sposób ziarno zawiera wiele witamin, zwłaszcza grupy B i E,
fermentów, mikroelementów. Poza tym w trakcie trawienia białka pszenicy, powstają
szczególne substancje - endorfiny. Te wszystkie substancje są niezbędne do budowania
wszystkich komórek ludzkiego ciała i wzmocnienia psychiki.
W wielu wypadkach przy wprowadzeniu do menu zarodków pszennych skutki leczenia
szeregu powa\nych chorób przerosły wszystkie oczekiwania (przy czym przy okazji zostały
przywrócone: ostrość wzroku, koordynacja ruchowa, kolor i gęstość włosów, wzmocnione
zęby).
Według moich obserwacji ju\ po 1 - 2 tygodniach u chorych zaczynało się widoczne
polepszenie stanu zdrowia, a potem następowało całkowite wyleczenie.
Zarodki pszenne miękną. Skrobie zamieniają się w cukier słodowy. Oznacza to odcią\enie
trawienia o jedno stadium (o cały szczebel - przecie\ musimy skrobie najpierw przemienić w
cukier). Z tego te\ powodu zarodki są najlepsze do trawienia i najzdrowsze ze wszystkich
pokarmów z ziarna. Szczególne zalecane są tym, którzy mają zmniejszone wydzielanie śliny.
Zarodki pszenne są najskuteczniejszym stymulatorem doszy Kapha.
Mieszanka pszenno - roślinna
1. Zarodki pszenne zmielić na maszynce, zmielić równie\ świe\ą marchew
(mo\na wykorzystać wytłoczyny z sokowirówki), buraki, seler, pasternak, mlecz,
pietruszkę, i inne rośliny jadalne. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać odrobinę
miodu (pełni rolę środka konserwującego). W zale\ności od składników smak
mieszanki się zmienia, co pozwala wpływać w sposób ukierunkowany na dosze. Na [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aikidobyd.xlx.pl
  •